Steg 2 - Tidig bedömning av nyttorealisering

Utforska nyttorna

Gör en tidig bedömning av var i tjänsten de största nyttorna kan finnas, antingen för effektivisering eller kvalitétshöjande.

Nyttorna kan mätas utifrån olika värden:
Kostnadsbesparingar
Det kan innebära färre arbetsuppgifter eller att arbetsuppgiften kan utföras snabbare - alltså lägre kostnad för samma uppgift. Det kan även handla om ett omförhandlande av avtal.

Sparad tid
Reducera antalet uppgifter som ska utföras och/eller minska tiden det tar att utföra en viss arbetsuppgift/process/tjänst.

Ökad kvalité
Kvalitén blir bättre för exempelvis patientens behandling. Det kan exempelvis handla om kontinuitet.

Att beräkna nyttor kräver att du bryter ner vad du ska beräkna bit för bit och lägger siffror på det. Det är viktigt att dokumentera varje steg på ett strukturerat och tydligt sätt. Ställ in enkla tabeller med beräkningar och notera osäkerheter och antaganden.

Kom ihåg - det är tillåtet att uppskatta, men förankra dina uppskattningar med någon som känner till uppgiften, resursanvändningen eller andra saker du beräknar.

Nedan är ett exempel på hur ni gör en snabb bedömning. En mer noggrann nyttorealisering genomförs vid senare tillfälle. Se dokumentet ”Hur uppnår man vinster?”I tabellennedanredovisasett exempel påeffekter av införande avelektronisk medicindispenser, medicinrobot. Antalet besök minskar i exemplet med 60 besök per brukare och månad vilket innebär en minskad tidsåtgång med 30 timmar eller minskad kostnad med 13 000 kr per brukare och månad.

Exempel beräkning av nyttor

Med dispenser     Utan dispenser    Effekt av dispenser      
 Antal besök per brukare och månad    30 besök  90 besök -60 besök 
Tidsåtgång per brukare och månad*    15 timmar 45 timmar-30 timmar 
Kostnad för insatsen ** 7500 kr  22 500 kr-15 000 kr 
Kostnad dispenser 2000 kr 0 kr+2000 kr 

*0,5 timmeper besök inkl.körtid.
**Lönekostnad sjuksköterska500 kr/timme inkl. sociala avgiftergånger antal timmar för det totala antaletbesök.Ovanståendeexempel visarvilka nyttoeffekter som förändringen medför. Det är nu viktigt att ta ställningtillhurde uppnåddavinsterna,frigjordtideller minskade kostnader,skaanvändas

Det är viktigt att redan nu tänka på hur nyttorna ska användas –exempelvis hur kan frigjord tid spenderas på ett bättre sätt för att uppnå målen?

Användbara verktyg vid arbetet med nyttorealisering: 
Hur uppnår man nyttor? 
Steg 1 - Nyttokartläggning
Steg 2 - Nyttorealiseringsplan
Steg 3 - Nyttouppföljning

Senast ändrad: torsdag, 3 juni 2021, 10:06