UPPHOVSRÄTT OCH KÄLLKRITIK

  • Fundera ut en frågeställning som du vill ha svar på eller en realistisk arbetssituation där du behöver kunskap om upphovsrätt och källkritik. 

  • Ta fram sökmotorer tex Google för att hitta bilder

Grundläggande om upphovsrätt och källkritik

Upphovsrätt - kan jag använda bild ljud och film hur jag vill?

När vi skapar dokument och presentationer så vill vi gärna förgylla och förhöja dessa med bild film och ljud, internet är fyllt av dessa och en enkel googling så har vi fått en massa material som vi kan använda, eller?

Precis som i livet utanför den digitala världen får vi inte kopiera allt vi ser och använda det för egen vinning.

Det kan vara svårt att låta bli att använda den bilden man just googlat fram men faktum är att man måste ha koll på upphovsrätten för den innan man kan använda sig utav den. 

Vad är upphovsrätt? | Digitala lektioner

Källkritik - tänk efter innan du delar

Internet är fyllt av information, men vad är sant och falskt? Källkritik handlar om att kunna avgöra vad som är trovärdigt, samt att kunna ifrågasätta det du läser.

Gå igenom denna digitala lektion.

https://digitalalektioner.se/lektion/en-introduktion-till-kallkritik/


Titta gärna på de här klippen.
1.Säger obama detta?


2.Tvättbjörnen invaderar!

3.Eller va det så?



Lär dig mer om Källkritik och Källtillit på nätet via Internetkunskap från Internetstiftelsen

https://internetkunskap.se/amne/kallkritik/

Vad kan du själv göra?

Som individer har vi själva ett ansvar för att inte sprida obekräftad information vidare. För att inte själva bli lurade – och för att inte lura andra. Du vet att det finns aktörer som jobbar aktivt för att lura dig eller andra på pengar, eller som vill driva en ideologisk agenda.

Därför måste du tänka till innan du trycker på delaknappen. Vi behöver vara delningskritiska. Det vill säga att vi måste ha koll på vad det är vi delar innan vi gör det, fundera över vår källkritik utan också över vår källtillit, det vill säga vilka källor vi känner förtroende för. 

– Vi hinner inte lägga tid på att granska alla påståenden vi stöter på i sociala medier. Därför behöver vi hitta källor som vi faktiskt litar på. Då kan vi i en nyhetssituation jämföra information från andra källor med dem

Vad kan man göra föra att bli en bättre internetanvändare?

1.    Använd nätet, det kan i sig vara ett hjälpmedel för att lösa nätets problem. 

2.    Googla och se om det finns någon bevisföring eller om det handlar om löst tyckande eller tänkande.

3.    Titta på det du läser och fråga dig själv varifrån informationen kommer.

4.    Jämför informationen från flera källor och kolla särskilt vad trovärdiga källor säger om saken. Det gäller att på ett klokt sätt kombinera vad som är vetenskapligt bevisat med granskade nyheter. Genom att börja där kan du sedan lättare förhålla dig till det som är vridet.

Genom att vara uppmärksam och tänka efter slipper du inte bara bli lurad personligen – du gör också hela vårt samhälle en stort tjänst.


Senast ändrad: torsdag, 10 mars 2022, 09:22