Section outline
- Inspiration och goda exempel
Inspiration och goda exempel
Innovation i offentlig sektor (1 timme 15 min)
Sveriges startups är i framkant när det gäller att skapa innovativa lösningar för att möta de stora samhällsutmaningarna såsom miljö och energi, en åldrande befolkning, cirkulära kretslopp och integration. Det är därför viktigt för vår framtid att de utgör en självklar del av de offentliga aktörernas leverantörsnätverk. Seminariet beskriver konkreta exempel från Umeå Kommun HUR man har jobbat med startups i samarbete med Uminova Innovation och Ignite Public. Samtalsledare Maria Olofsson, verksamhetsledare Uminova Innovation. Medverkande: Mikaela Färnqvist Kista Science City, Ignite Public och Camilla Jägerving Isaksson processledare Umeå kommun äldreomsorgsförvaltningen
Utveckla framgångsrika tjänster- Digitala kontoret, Skellefteå -22
Framgångsrika e-tjänster kräver ett användarcentrerat förhållningssätt med mandat att utmana verksamheternas processer.
I detta seminarie delar Karin Wikgren chef digitala kontoret Skellefteå kommun med sig av sina erfarenheter och ger konkreta råd och tips för en effektiv samverkan inom digitaliseringsområdet där aktivt arbete med användarcentrerad design, insiktsarbeten, användartester och utbildningar parallellt med att utmana verksamheternas bakomliggande processer för en effektiv handläggning är viktiga beståndsdelar.
Finalisterna till Guldmolnet 2023 (60 minuter)
På detta seminarie beskriver de tre finalisterna till Guldmolnet det förnyelsearbete som man genomfört med stöd av digitalisering och vilka värden man skapat för invånare och verksamheter.
Seminariet inleds med en beskrivning av Behörighetsbiet (Skellefteå kommun) en digital, smart checklista till chefer för att förenkla introduktionen av nyanställda och hantera behörigheter. Genom att dela upp processen i steg med tillhörande aktiviteter har man samtidigt skapat nya möjligheter för uppföljning och utveckling.
20 minuter in i filmen beskrivs Digitala seniortorget (Umeå kommun) En ny webbtjänst som är lätt att ta del av, oavsett digital vana, intresse och språk. Målet med utvecklingsarbtet har varit att tillsammans med andra verksamheter, samarbetspartners och civilsamhället inspirera fler att delta i aktiviteter för ett aktivt och hälsosamt seniorliv.
42 minuter in i filmen avslutar eRUM (Lycksele kommun) som beskriver deras utvecklingsarbete. Det började enkelt med två stolar och en skärm på biblioteket där eRUM gav handledning och stöd i digitala frågor. En vägg har nu byggts i biblioteket för sekretess och integritet. I rummet finns en teknikvägg med teknik som passar till aktuell tekniksafari, som kan handla om Blåtand, smarta hem, källkritik och säkerhet online.
AI som hjälpmedel för lärare, erfarenheter Umeå kommun 2024 (57 minuter)
På detta inspirationsseminarie beskriver David Svanholm, lärare på Umeå kommun en mängd exempel på hur han i sin roll som lärare använder AI som hjälpmedel.
Hållbara samhällen och människor 2023 (45 minuter)
ca 22 minuter in i filmen beskriver Västerbottensföretaget Insightgap hur de tagit sig an problemet genom att tillsammans med experter utveckla en onlinebaserad utbildning med förebyggande friskvård för psyket som alla kan ta till sig. Insightgap vill bidra till en värld där alla förstår sitt inre och sin psykiska hälsa. Genom att tillgängliggöra psykologisk kunskap verkar vi för en ökad balans och hållbarhet hos individer, organisationer och samhälle.
Samtalet leds av projektledare från Region Västerbotten.
Skellefteå kommun den digitala medarbetaren 2019 (21 min)
Skellefteå kommuns beskriver sin resa mot en digital medarbetare. Var började vi? Varför valde vi det processer som vi gjorde? Hur har en digital medarbetare påverkat oss? Lärdomar? Hur ser framtiden ut? Åsa Hedlund, lönechef, Skellefteå kommun Karin Wikgren, utvecklingsledare, Skellefteå kommun