Section outline
- Inspiration och goda exempel
Inspiration och goda exempel
Regional utvecklings perspektiv på arkitektur - Arkitekturgemenskapen, 2025 (23 minuter)
I denna inspirerande föreläsning (Arkitekturgemenskapens forum 2024) presenterar Magnus Rudehäll, Enhetschef Digitalisering och Innovationsledning, en djupgående analys av arkitektur ur ett regionalt utvecklingsperspektiv. Han diskuterar tre huvudsektioner: först reflekterar han över 30 år av regional samverkan och dess betydelse för hållbar utveckling. Därefter går han in på den regionala digitaliseringsstrategin och dess påverkan på arkitektur och samhällsutveckling. Magnus belyser också viktiga fokusområden, vad som har åstadkommits hittills och vart vi är på väg. Avslutningsvis delar han med sig av värdefulla lärdomar från arbetet med regional utveckling, vilket ger en tydlig bild av framtida möjligheter och utmaningar.
Informationshantering för förnyelse, 2023 (50 minuter)
Detta seminarium fokuserar på att inspirera till att se möjligheterna och utbyta erfarenheter mellan små och stora kommuner för att ta nya steg mot det Digitala Västerbotten med informationshantering som en möjliggörare för digital transformation. Seminariet inleds av Telia Cygate beskriver hur vi kan dra nytta av säkra digitala arbetssätt och informationshantering för att klara oförutsedda händelser.
20 minuter in i filmen beskriver Nordmalings kommun och Skellefteå kommun hur de arbetar med informationshantering i den lilla och den stora kommunen och ger sina bästa tips om hur rätt arbetssätt och strukturer för informationshanteringen kan både förenkla, skapa nytta i verksamheterna och möjliggöra digitalisering. Samtalet leds av projektledare från Region Västerbotten.
Automation och AI, hur skapas värde med kommunens data 2023 (1 timme, 3 minuter) Automation och AI ger möjligheter att skapa en effektiv och innovativ välfärd – men vad är viktigt att tänka på för att skapa värde med kommunens data? I detta seminarie beskrivs exempel från tre kommuners arbete med automation och AI på ett etiskt och ansvarsfullt sätt.
Inledningsvis beskriver Örnsköldsviks och Vilhelmina kommun hur de börjat använda Robot/RPA och AI som Chat GPT på kommunens eget data, policys och riktlinjer inom allt ifrån lönehandläggning, personalfrågor, medborgarförslag till medgivande på vaccinationer, och även kombinerat denna utveckling med e-tjänster. Vilka värden ser de att de kan uppnå och vilka tips har de till andra som vill göra ett liknande arbete?
24 minuter in i filmen beskriver Skellefteå kommun sitt arbeta med ansvarsfull digitalisering inom ramen för projektet Etisk AI som bedrivs med Umeå Universitet med fokus på att säkerställa styrning av ny teknik för att skapa tillit i samhället och förhindra oförutsedda negativa effekter, samt förbereda för kommande AI-reglering. En del av arbetet har bestått i att samla insikter kring hur invånare upplever att AI skulle kunna utgöra både hot och möjlighet när man utvecklar samhällsservice. Vad finns det för lärdomar kring hur vi kan inkludera politik och invånare i utveckling av policyarbetet vid införande av ny teknik – hur får vi till i praktiken ett arbetssätt där etik blir en naturlig del i utveckling?
Samtalet leds av projektledare på Region Västerbotten.